dimecres, de novembre 14, 2007

El amagats territoris de la ficció


El Territoris de la ficció segur que estan en un món perdut i amagat. Això hauran pensat els programadors i responsables d'aquest programa que Punt 2 (el segon canal autonòmic valencià) i per això l'ha col·locat el dimarts a la nit. Sembla que fer programes relacionats amb la literatura siga per ells una cosa il·legal i per això han fet ben poca publicitat. O tal vegada he estat jo el que no ha vist res que l'anuncie per cap lloc. De fet, he de confessar que encara no l'he vist. M'estic perdent alguna cosa interessant? Espere que la meua inconscients decisió de no vore el programa no acabe esdevenint una decisió de trellat.

Ja que és un documental que parla d'autors literaris li farem un poc de publicitat: Territoris de la ficció, és una sèrie documental centrada en diversos autors literaris i l'espai físic que conforma la geografia de les seues obres. Els Territoris de la Ficció pretén indagar en els llocs reals d'on sorgeixen les ficcions literàries i els seus personatges. El plantejament consisteix a visitar eixos llocs acompanyats de l'autor, que anirà descobrint les fonts d'inspiració dels seus textos, ja siguen carrers, edificis o personatges.
De fet, el passat estiu em vaig trobar a Josep Lozano que anava pel barri del Carme amb un xicot amb una videocàmera i un altre amb un micro, i fugisserament ens va dir que era per un documental per a Punt 2. Ara ho lligue tot. De fet, si mirem el llistat d'autors escolits són : Manuel Vicent, Vicente Molina Foix, Ferran Torrent, Pilar Pedraza, Carlos Marzal, Pedro Maestre, Enrique Cerdán Tato, Ricard Bellveser, Susana Fortes, Josep Lozano, Vicente Gallego, Rodolf Sirera e Isabel-Clara Simó.
Segons la web del programa els criteris de selecció d'autors ha estat:
"La selecció d'autors triada d’Els Territoris de la Ficció s'ha realitzat tractant de mostrar la versàtil realitat literària de la Comunitat Valenciana en l'actualitat. Entre els autors triats hi ha tant hòmens com dones, escriptors en valencià i en castellà, dramaturgs, poetes, assagistes i novel·listes. Autors nascuts dins del territori valencià i, fins i tot, en algun cas, fora dels termes geogràfics de la Comunitat Valenciana, encara que hi hagen desenvolupat la seua trajectòria. "
Personalment, em falten alguns i em sobren un altres, però tota pedra fa paret. Si ja hi ha pocs minuts per a la literatura, només falta criticar el poc que hi ha. Res, endavant i que la cosa no es quede amb aquests, ara que preparen una altra temporada de reportatges.

Si voleu vore un programa de llibres podeu fer una ullada a L'hora del Lector, de TV3.

1 comentari:

Antonio ha dit...

Hola, Ricard, sóc Antonio Teruel. No sabia que tu també tenies un blog, no m'ho havies dit. Li he estat fent una lleugera repassada i he vist que hi portes escrivint des del febrer del 2005. Tampoc no sabia que, a banda de treballar en una editorial, t'agrada la creació literària, perquè supose que els textos que poses en alguns 'posts' (sobretot als més antics) seran teus. També deduïsc que has patit algun problema de salut, em sap greu, espere que les coses vagen millor ara.

Fa més d'un mes vaig enviar-te un correu, al qual no he tingut resposta. No sé si és que no el vas rebre o que has tingut algun problema, però, com et deia en el correu, em faria gràcia anar sabent de tu de forma directa.

Sobre aquesta entrada en concret, estic d'acord amb tu que, amb la poca cosa 'cultural' que hi ha a la vergonyosa televisió pública que tenim els valencians, la seua pròpia existència ja és un mèrit i les queixes s'han de fer amb la boqueta xicoteta. Realment tenim la televisió que ens mereixem? Tant de mal hem fet?

Salut!, esperant saber de tu aviat.