dimarts, de febrer 19, 2008

Baix mínims

Hi ha notícies que esdevenen com un virus silenciós que et contagia, i inexorablement, fan del teu esperit un bastió al servei de la desesperança i la infertilitat del teu esforç.

La notícia que m'ha provocat aquesta sensació és la publicada ahir, dilluns, pel diari El País, on destacava que l'índex de lectura en valencià està baix mínims, segons el según el Baròmetre d'hàbits de lectura i compra de llibres de 2007 elaborat per la Federació de Gremis d'Editors d'Espanya. La malaltia provocada per la lectura d'aquesta notícia.

L'índex de lectura en valencià estava en el 2006 en un 5,7%, una xifra més que preocupant. Però quan les coses van mal, sempre poden anar pitjor i en el 2007 l'índex ha caigut fins el 3,6%. Aquest fet ha provocat que la Comunitat Valenciana siga l'única de tot l'Estat Espanyol on ha baixat l'índex de lectura en la llengua pròpia de la Comunitat. A Catalunya i Balears l'index de lectura en català, es situa al voltant del 15%, mentre que a Galícia ha pujat del 3,6 al 3,9% la lectura en gallec.E ls únics que encara està per baix dels valencians són els bascos que estan en un 2,2% (tot i que han crescut respecte al 2006 on estaven en el 1,8%).


Aquesta notícia, com un virus, no contagia els esperits forts i preparats que saben que poden sofrir atacs, una malaltia és un procés de debilitació. I l'esperit dels que ens creguem açò de la cultura i de la lectura passa per una mala època. Plou sobre banyat. El signes de debilitat ja s'han anat mostrant des de fa anys, de fet fa algunes setmanes el sector del llibre aixecava la veu per denunciar l'oblit del govern Valencià respecte al món del llibre, els resultats d'aquella sembra no s'han fet esperar. Ací teniu la decebedora collita que ens porta el maltractament continu cap a la cultura.

I davant aquest panorama, per un moment tens l'esperança que tot açò farà reaccionar als representants polítics de la Generalitat Valenciana. Això seria el més evident en un país normal, però no al nostre. Amb tota la il·lusió del món vas a tocar a les portes de les institucions públiques valencianes per a presentar projectes engrescadors per fer remuntar els índex de lectura en valencià: "Lo siento pero la Directora General tiene problemas de agenda y no los puede recibir", "Envíeme un fax y ya le comuniacremos cuendo puede darles cita la Consellera".... i d'açò ja fa més de 4 mesos. Portes tancades, no hi ha reacció. Indignant!

Però, no caure'm en el desànim. Mire-m'ho per la part personal, i riure'm per no plorar. Si els índex de lectura en valencià estan tan baixos vol dir que encara tenim objectius que complir, i molta feina per davant. Si el nostre país tingués un índex de 100% de lectura en valencià no tindria feina ;)

2 comentaris:

Juli Capilla ha dit...

Ricard,

Vaig llegir la notícia i em va colpir molt, com si m'hagueren pegat un colp de puny a l'estómac. Però el que realment fa mal de panxa -i d'esperit- és aquesta negligència, aquest menyspreu indigne que el PP "valencià" projecta sobre la cultura. L'única cultura que els interessa és la del ciment armat i la rajola indiscriminada. Perquè tot plegat respon a l'estratègia de desarmar la gent de la intel·ligència necessària per combatre l'estultícia en benefici del "pensar". Són indignes del país que governen. Una vergonya.

Ricard ha dit...

Efectivament Juli,
Llegir notícies com aquestes sobre els menyspreu a la nostra cultura, vore al Fabra continuar col·locant indiscriminadament a la seua família i amics, indignar-se davant la manipulació que està fent Canal 9... i el futur immediat unes eleccions. Aquest panorama em fa reviure la decepció del passat mes de juny i em fa sentir molt malament. No sé si val la pena capficar-se i continuar lluitant o si tot açò ens portarà a l'evasió i la indiferència (crec que aquesta última opció és la que volen els manipuladors). Com a mínim espere continuar indignam-me i mostrat la meus disconformitat davant de fets com els que ens estan passant, ja que la indiferència seria com vendre massa barata la nostra dignitat.